Waarom Zwijsen

  • Zwijsen is dé specialist in leren
  • Bekend van de basisschool
  • Voor 23:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Betalen zoals jij dat wilt

AVI lezen

De vorderingen die je kind maakt bij zijn technische leesvaardigheid zijn meetbaar. Ook is te meten hoe moeilijk een tekst is. Zowel de ontwikkeling van je kind als de moeilijkheidsgraad van een tekst wordt weergegeven in een AVI-niveau.

Wat is AVI?

AVI is het systeem waarmee je kunt meten hoe de technische leesontwikkeling van je kind verloopt. Om te weten welk AVI-niveau je kind heeft bereikt, wordt hij jaarlijks getoetst. Dit gebeurt klassikaal, met de Citotoetsen Leestempo en Leestechniek, of individueel met de speciale AVI-toets. Met de AVI-aanduiding op boeken kun je de juiste boeken kiezen voor je kind. Zo kan je kind de boeken kiezen die op zijn of haar niveau zijn afgestemd.

NB: AVI-aanduidingen zijn bedoeld als hulpmiddel. Het belangrijkste criterium blijft de interesse van een kind. Als je kind een boek leuk vindt, mag dat best iets boven zijn of haar AVI-niveau liggen.

AVI-niveaus

Het AVI-systeem bestaat uit 12 niveaus. Ieder niveau bestaat uit een cijfer en een letter. De letters M en E betekenen M = Midden of Medio, E = eind. De cijfers geven de jaargroep weer. AVI-niveau M3 is het niveau dat een kind gemiddeld midden groep 3 bereikt. AVI E3 is het niveau dat een kind gemiddeld aan het eind van jaargroep 3 bereikt. Et cetera.

Er zijn 2 niveaus met een afwijkende aanduiding: AVI Start, dat vooraf gaat aan AVI-M3, is voor de beginnende lezertjes. AVI Plus is het hoogste niveau dat je kind kan bereiken in het AVI-systeem, en wordt gemiddeld in groep 8 behaald. Als je kind alle niveaus beheerst, kan hij de teksten van het middelbaar onderwijs lezen en begrijpen.

AVI-niveaus per groep

  • Groep 3: AVI Start-M3-E3
  • Groep 4: AVI M4-E4
  • Groep 5: AVI M5-E5
  • Groep 6: AVI M6-E6
  • Groep 7: AVI M7-E7
  • Groep 8: AVI Plus


AVI aanduiding op boeken

Het AVI-niveau kan op diverse manieren afgebeeld worden. Zo vermeldt uitgeverij Zwijsen het AVI-niveau van boeken:

Zo vermeldt Cito het AVI-niveau van boeken:
Boeken kiezen: tips

Als je een boek kiest voor je kind, is het belangrijk dat het boek niet te moeilijk is, maar vooral ook of het onderwerp je kind aanspreekt! Leren lezen staat of valt met motivatie. Kies daarom een leuk boek voor je kind op of onder zijn AVI niveau, maar liever niet te ver erboven. Leert jouw kind net lezen? Hier vind je tips om je kind te helpen. Kijk voor meer inspiratie op onze kinderboekenpagina.Oude AVI-aanduiding

Op sommige oude boekjes kan je nog een andere AVI-aanduiding tegenkomen. Voor 2008 werd er namelijk met een ander systeem gewerkt. Om te weten welk huidig AVI-niveau zo'n boekje heeft, kan je onderstaande tabel gebruiken (klik op de tabel voor een vergroting).